torsdag 20 mars 2014

Julias rågkrossbullar

Hej igen, här kommer ett recept med suuupergoda frukostbullar. Angående mjölet; i receptet står det 650 g (ca 12 dl) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl men det hade vi inte hemma så jag googlade mig fram till vad det innehöll och räknade ut mängd etc själv. Har man rågsikt hemma kan man ta det istället för vetemjöl/rågmjöl, det blir alltså 430 gram rågsikt. Allt klart?
Rågkrossbullar (16 mindre eller 8 större) från baksidan på Kungsörnen Rågkross
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
25 gram smör
2 dl kallt vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
50 gram jäst
170 gram rågmjöl
220 gram grahamsmjöl
260 gram vetemjöl alt
220 gram grahamsmjöl
430 gram rågsikt alt
650 gram mörkt lantbrödsmjöl
1. Koka upp vatten och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt krosset svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål/bunke.
2. Tillsätt matfett, vatten, sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37 grader.
3. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 16/8 delar och rulla dem till runda bullar.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Låt dem jäsa på en bakplåttsklädd plåt i 30-40 minuter.
6. Grädda mitt i ugnen, 10-12 minuter. Låt sedan kallna på ett galler under bakduk.
7. AVNJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar