lördag 2 maj 2015

Fikabullar med choklad

150502
150502Nu var det bulldags och jag testade Fredriks recept på chokladbullar. Gjorde halva degen stora och halva i hälften så små, då blev de lagom stora tyckte jag. Hur goda som helst och passar perfekt till spontanbesök och doppa i kaffet.

Ha hemma:
175 gram smör
1 dl kakao
2 dl mörkt muscovadosocker
5 dl mjölk, fullfet
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk nymalen kardemumma
13-14 dl vetemjöl
100 g hackad mörk choklad

Göra:
1. Smält smöret och tillsätt, kakao, socker och mjölken.
Värm till ca 35 grader, strax under fingervarmt. Hellre lite kallare vätska och längre jästid!
2. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt & kardemumma.
3. Tillsätt mjölet under knådning, hacka chokladen och blanda ner mot slutet. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30-40 minuter beroende på hur varm degvätska du haft och hur varmt det är i rummet.
5. Dela degen i 20 bitar(alternativt 40 bitar). Rullar varje bit till en lång korv och gör den till en knut.
6. Lägg knutarna på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 garder.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, baka mitt i ugnen 8-10 minuter.
8. Låt bullarna svalna på ett galler. Dekorera med smält choklad och lite glasyr (florsocker + lite vatten)

Som sagt recept härifrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar