måndag 1 juni 2015

Hasselnötstårta med blåbärskräm

150531 150531 150531 150531 150531 150531Igår firade vi min födelsedag som är imorgon med släkten och jag slängde ihop en tårta efter detta recept. Den blev ganska matig men ändå söt och mycket god!

Ha hemma:

Bottnen:
200 g hasselnötter
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl ekologiskt råsocker

Mascarponekräm:
1 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 burk mascarpone - 250 gram
1 st citron - finrivet skal
3 msk florsocker

Blåbärssylt:
300 g frysta blåbär
6 msk ekologiskt råsocker

Göra:

Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smörj formen. Mal hasselnötterna i en mandelkvarn och blanda med bakpulvret. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd ner hasselnötterna och bakpulvret försiktigt och fördela smeten i formen. Grädda cirka 35 minuter på nedersta falsen tills bottnen har fin färg. Prova med en sticka att den känns torr.

Mascarponekräm: Halvera och skrapa ur vaniljfröna i en bunke, spara vaniljstången till blåbärskoket. Vispa grädden i bunken och blanda ner mascarpone, citronskal och florsocker till en kräm.

Blåbärssylt: Koka upp blåbär, socker och vaniljstången i en liten kastrull. Kyl. Häll i saften från blåbären i mascarponekrämen. Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett fat och fördela blåbären ovanpå. Lägg på hälften av krämen och sedan den andra bottnen och resten av krämen. Avluta med att garnera med chokladspån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar