onsdag 30 september 2015

Muffins fyllda med hemmagjord äppelmos

150930 150930 150930 150930 150930Imorse kände jag att min halsont inte blivit bättre under natten så fick skippa träningen och gick till ica istället och köpte ingredienser till dessa muffins som jag hittade på Green Kitchen Stories! Kopierar även receptet därifrån. 

12 muffins

Torra ingredienser
100 g mandelmjöl
100 g havregryn (använd cert. Glutenfri om intoleranta)
75 g bovetemjöl
2 msk potatisstärkelse
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
½ tsk havssalt

Blöta ingredienser
160 ml vanlig osötad yoghurt eller växt yoghurt(eller råkar du köpa havremjölk i affären och använder hälften havremjölk och hälften kvarg)
80 ml kokosolja, smör eller olivolja
10 färska mjuka dadlar, urkärnade och mosade
3 stora ägg (eller 3 msk Chia frön blandat med 9 msk vatten)
120 ml äppelmos, osötad (se nedan för instruktioner till att göra din egen)
3 ekologiska äpplen

Värm ugnen till 200 ° C. Smörj en muffinsplåt med olja eller smör eller använd muffinsformar. Lägg alla torra ingredienser till en matberedare eller mixer och process på hög hastighet så havren förvandlas till grovt mjöl och alla ingredienser blandas. Lägg det i en annan bunke. Tillsätt ägg, yoghurt, olja, dadlar och 80 ml av äppelmos (spara resten till senare) till matberedare eller mixer och mixa till en slät smet, överför sedan till skålen med de torra ingredienserna . Riv två av äpplena och lägga till dem i smeten, skippade detta men det är säkert gott. Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem bara halvvägs upp. Lägg en rågad tesked äppelmos i mitten av varje muffin och sedan täck med resterande smet. Skiva det sista äpplet tunt och lägg några skivor på toppen av varje muffins, tryck ner dem en aning. Pudra med kanel. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt svalna lite innan du tar dem ur sina burkar och de kommer att släppa lättare. Lycka till!

ÄPPELMOS
½ kg svenska ekologiska äpplen
60 ml vatten
1 tsk citronsaft

Kärna äpplena, skär dem i ½ tum / 1 cm tärningar och lägg till en stor kastrull på medelvärme tillsammans med vattnet. Koka upp och sedan skruva ner värmen något. Låt sjuda i 20-25 minuter. Använd en stavmixer för att blanda det smidigt. Tillsätt citronsaft och rör runt för att hindra färgen från att bli brun. Förvaras i lufttäta glasburkar kylskåpet för upp till ungefär en vecka eller i plastbehållare i frysen för-lika-ever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar